Blog over kaartjes

Hoera, een mensje!

De HEMA heeft razendsnel aangehaakt op de genderneutraliteitsrage die in Nederland om zich heen grijpt. Hot news! Géén jongens- en meisjesafdeling meer, maar een afdeling ‘Kids’. Het warenhuis verkoopt voortaan alleen nog maar genderneutrale kinderkleding! Heette dat in de jaren ’70 niet gewoon uniseks?

Waar gaat dit over?
Opvoeders denken, dat jongens en meisjes al vanaf de geboorte een dwingend rolmodel wordt opgelegd, dat later zorgt voor maatschappelijke ongelijkheid. Vaak verdienen bijvoorbeeld vrouwen minder dan mannen, terwijl ze identiek werk verrichten.

Wij van Printtijgers vinden, dat man en vrouw gewoon gelijkwaardig zijn. Maar, realiseer ik me, een behoorlijk deel van onze kaartencollectie is in de visie van die opvoeders inderdaad rolbevestigend; roze kaartjes met hartjes en bloemetjes in roze envelopjes voor lieve meisjes en blauwe kaartjes met een vette Dino of een briesend stoomlocomotiefje in blauwe envelopjes voor stoere jongetjes. Hoe erg is dat?

Toevallig zag ik laatst een fantastisch leuke geboorteslinger ‘Hoera, een mensje!’. Genderneutrale taal zoals tegenwoordig ‘Beste Amsterdammers’ of ‘Geachte reizigers’? Nee.

De aanleiding voor ontwerpster Myrta Maas, die deze feestslinger met houten, overschilderbare letters bedacht, was een haar altijd kwellende vraag; hoera-een-jongen- dus waanzinnig blije ouders omdat het geen meisje was? En bij Hoera-een-meisje- onuitsprekelijk gelukkig dat het geen jongen was? Een kwestie van niet te tolereren seksisme, toch?

Met de tekst ‘Hoera, een mensje’ heeft Maas voor vriend en vijand gelukkig een heel aanvaardbaar concept neergezet. En nog duurzaam ook! De letters zijn van hout en die gaan dus vele geboorten mee. Je kan ze transparant lakken voor een genderneutrale uitstraling. Maar wil je toch een een heel klein beetje rolbevestiging? Verf de slinger dan gerust roze of blauw!

Even serieus. Gelukkig bieden wij met steeds meer kaarten uit onze collecties onze gewaardeerde klanten de mogelijkheid om kleuren aan te passen aan de eigen voorkeur. Voor Elck wat wils uit de collectie, of speciaal voor u ontworpen!

Hartelijke groet,
Maryze

Geboortekaartjes genderneutraal?
Wat vindt u? Moeten geboortekaartjes genderneutraal worden?
Terug naar overzicht

3 thoughts on “Hoera, een mensje!

  1. Pepijn schreef:

    Grappig, die slinger. Het zette me wel aan het nadenken over genderneutraliteit. Beetje mode is het wel. Maar laat iedereen het lekker zelf weten!

  2. Eleanor schreef:

    Die actie van de Hema roept bij mij weerstand op. Ik bepaal zelf wel hoe ik mijn kinderen opvoed!

  3. Mirjam schreef:

    Als ouder van een fantastisch transgenderkind juich ik dit soort initiatieven toe, omdat het het bewustzijn over genderstereotypen alleen maar vergroot, zònder dat het iemand iets afneemt. Het geeft iedereen (ook niet-transgenders) een uitgebreider palet van keuzes binnen het zoeken en vinden van een eigen identiteit. Daar kun je volgens mij niet tegen zijn.

Geef een antwoord